Vücut ağırlığınız genetik yapınızdan etkilenebilir, ama bu etki güçlü değildir. Dahası, kilo almaya yatkınlığa neden olan yavaş bir metabolik hızı miras almanın bir eksiklik ya da defo değil, faydalanabileceğiniz genetik bir hediye olduğuna inanıyorum. Bu nasıl mümkün olabilir? Yavaş bir metabolik hız bütün hayvan türlerinde daha uzun bir ömür ile ilişkilendirilmiştir. Altmış bin ya da birkaç yüzyıl önce yaşayan ve metabolik hızı yavaş olan bir kişinin, o zamanlar yeterli kalori almak zor olduğundan, yaşama şansının daha fazla olduğu konusunda spekülasyon yapabiliriz. Örneğin, Mayflower adlı gemi ile kıyılarımıza yanaşan göçmenlerin çoğu ilk kış ölmüşlerdir. Yeterli yiyecek bulamadıklarından, sadece genetik olarak metabolik hızı yavaş olanlar hayatta kalmışlardır.
Gördüğünüz gibi yavaş metabolik hıza sahip olmak her zaman kötü değildir. Bu iyi bir şey olabilir. Ama tabii ki, çok kalorili, az besinli diyetlerin hüküm sürdüğü günümüzde yavaş metabolik hız kötüdür. Günümüzün yeme şekilleri düşünüldüğünde bu durum, diyabet, kalp hastalığı ve kanser riskinizi artıracaktır. Bununla birlikte, normal kiloyu korumak için doğru yiyecek seçimleri yapıldığında, metabolizması yavaş olan kişi daha yavaş yaşlanır.
Vücudumuz bir makine gibidir. Eğer makineyi sürekli yüksek hızda kullanırsak daha çabuk eskir. Metabolizması yavaş olan hayvanlar daha uzun yaşadığından, metabolik hızımızı artıracak yüksek kalorili yiyecekler yemek sadece daha çabuk yaşlanmamıza neden olacaktır.
Geçmişte duyduklarınızın ve okuduklarınızın tersine amacımız bunların tam zıttı olmalıdır: İnce ve kaslı bir yapıyı korumak için gerekli olan miktarda az yemek ve böylece metabolik hızımızı yavaş tutmak.
Bu nedenle yavaş metabolik hızınız konusunda endişelenmeyi bırakın. Diyetten kaynaklanan yavaş metabolik hız sizin kilo probleminizin birincil nedeni değildir. Şu üç noktayı aklınızdan çıkarmayın:
1. Az kalori alınan dönemlerde, dinlenme zamanındaki metabolik hız biraz yavaşlar, ama bu kilo vermenizi önleyecek kadar değildir.
2. Kalori alımındaki kısıtlamanın kalkmasından hemen sonra dinlenme zamanındaki metabolik hız normale döner. Azalan metabolik hız kalıcı olarak düşük kalmaz ve gelecekte diyet yapmayı zorlaştırmaz.
3. Diyet yapmaktan dolayı metabolik hızın aniden düşmesi, birçok fazla kilolu kişinin yaşadığı kilo alma/verme döngülerini açıklamaz. Kilodaki bu dalgalanmaların birincil nedeni, diyete başlamak ve bırakmaktır. Kişinin besin, lif ve fitokimyasallara olan biyokimyasal ihtiyaçlarını gerçek anlamda karşılamayan az kalorili diyetleri sürdürmek özellikle daha zordur.”
Genetik olarak fazla kilolu olmaya eğilimli olan kişiler, yine genetik olarak hepimizden uzun yaşama potansiyeline sahiptirler. Bu kişilerin başarılı bir şekilde ömürlerini uzatmalarının yolu, besin ve lifler açısından zengin, az kalorili yiyecekler seçmekten ve yeterli fiziksel aktivitede bulunmaktan geçer. Diyetinizdeki kalori başına düşen besin yoğunluğunu metabolik hızınıza göre ayarlayarak yavaş metabolizmanızı kendi yararınıza kullanabilirsiniz. Yavaş metabolizmanıza rağmen normal kilonuzu korumayı başardığınızda daha uzun bir ömür sürebilirsiniz.