Eğer kişide diyabetin kimi özellikleri görülüyorsa, teşhisi teyit etmek için tanısal testler uygulanır. Tanısal testler, maliyet, doğruluk ve uygulama kolaylığı açısından değişiklik gösterir.
Açlık plazma glikoz testi için, geceden itibaren en az 8 saat aç kalmak gerekir. Burada açlıktan kasıt, kalorisi olan herhangi bir şey yiyip içmemektir. Kandaki glikoz seviyesini ölçmek için kişiden kan örneği alınır.
Tesadüff plazma glikoz testi için aç kalmak gerekmez. Kandaki glikoz seviyesi günün herhangi bir vaktinde ölçülebilir. Kişinin bir şey yiyip yemediği önemsenmeksizin herhangi bir zamanda yapılabildiği için, bu test diyabetliler için en basit yöntemdir.
Oral glikoz tolerans testi (OGTT) için açlık gereklidir. Test uygulanırken kişiye glikoz içeren özel bir solüsyon içirilir. 3 saat içinde 5 kez kandaki glikoz seviyesinin ölçülmesine dayalı bir testtir. İlk olarak, açlık plazma glikoz seviyesini ölçmek için kişiden kan alınır. Daha sonra, 75 gr (hamile kadınlara 100 gr) glikoz içeren tatlı bir solüsyon verilir. Solüsyon verildikten 30 dakika, 1, 2 ve 3 saat sonra kan şekeri seviyesi tekrar ölçülür. Diyabeti olmayan kişilerin de kan şekeri seviyeleri glikozlu solüsyonu içtikten sonra yükselir. Fakat insülin vücut hücrelerinin glikozu kandan emmesini sağladığı için, hızla normal seviyeye iner. Diyabeti olan kişilerde ise glikoz seviyesi normalin üzerine çıkar ve çok daha uzun bir sürede düşer.
Buna ek olarak, gebelik diyabeti olarak bilinen durumda anne adayına uygulanan glikoz tarama testi de mevcuttur. Bu test, gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında yapılır. Test yapılan kişiye içmesi için glikoz solüsyonu verilir ve 1 saat sonra kan şekeri ölçülür. Kesin tanı için genelde OGTT de gereklidir.
Diyabet tanısı koymak için hangi kan testleri yapılır?
Eğer kişide diyabetin kimi özellikleri görülüyorsa, teşhisi teyit etmek için tanısal testler uygulanır. Tanısal testler, maliyet, doğruluk ve uygulama kolaylığı açısından değişiklik gösterir. Açlık plazma glikoz ...
25 2011 - 23:39
4688 .