Kandaki glikoz, gıdalann sindirilmesiyle ve karaciğerin bunlar üzerinde oluşturduğu kimyasal değişikliklerle ortaya çıkar. Glikozun bir bölümü depo edilirken, bir bölümü enerji için kullanılır. İnsülinin vücut hücrelerinin üzerindeki özel oyuklara veya alıcılara bağlanabilen benzersiz bir şekli vardır. Bu alıcılara bağlanan insülin, hücrelerin glikozu kandan emmesini sağladığı gibi protein ve yağlan parçalamasına da engel olur. İnsülin kandaki glikozu azalta-bilen tek hormondur. Bunu birkaç şekilde gerçekleştirir:
• Karaciğerde glikojen şeklinde depolanan miktan arttınr.
• Karaciğerin çok fazla glikoz salgılamasını önler.
• Vücudun başka yerindeki hücreleri glikoz tutmaya teşvik eder.
Vücudun diğer mekanizmalan insülinle birlikte çalışarak, kandaki glikozun uygun seviyede kalmasına yardımcı olur. İnsülin, kandaki glikoz seviyesini azaltabilen yegâne araçtır ve salgılanmadığında tüm sistemin dengesi bozulur. Yemek yedikten sonra gıdalardan emilen glikozu baskılayan başka bir mekanizma olmadığı için, insülin salgılanmazsa kandaki şeker seviyesi artmaya devam eder. Yoğunluğu belli bir seviyenin üzerine çıkan glikoz, kan dolaşımından idrara sızmaya başlar. İdrarda şeker olduğu zaman mikroplar daha hızlı büyüdüğü için sistit ve pamukçuk gibi enfeksiyonlar daha kolay gelişir.
Kandaki glikoz seviyesinin yükselmesinin diğer bir sonucu, daha fazla idrara çıkma ihtiyacıdır. Bunun nedeni, kandaki fazla glikozun, daha fazla tuz ve su çıkararak glikozdan kurtulmaya çalışan böbrekler tarafından süzülmesidir. Genellikle diyabetin ilk belirtisi, poliüri adı verilen fazla idrar üretimidir. Bu süreç durdurulmazsa, kişi hızla su kaybeder ve susama hissi oluşur. Daha önce de belirtildiği gibi, insülin kan şekerini düzenlemesinin yanı sıra kilo kaybını engeller ve vücut dokusunun toparlanmasına yardımcı olur. Bu nedenle vücudu yeterli miktarda insülin salgılamayan veya salgıladığı insülin gerekli işlevi görmeyen bir kişi kaçınılmaz olarak kilo kaybeder.
Diyabet nasıl ortaya çıkar?
Kandaki glikoz, gıdalann sindirilmesiyle ve karaciğerin bunlar üzerinde oluşturduğu kimyasal değişikliklerle ortaya çıkar. Glikozun bir bölümü depo edilirken, bir bölümü enerji için kullanılır. İnsülinin vücut ...
14 2011 - 02:29
2257 .