Diabet (şeker hastalığı)

Diabet (şeker hastalığı)

Halk arasında şeker hastalığı adıy­la bilinen "diabet" aşırı susama, idrar­da artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağ­lık Örgütü (VVHO)'nün ...

Diabet (şeker hastalığı)

Halk arasında şeker hastalığı adıy­la bilinen "diabet" aşırı susama, idrar­da artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağ­lık Örgütü (VVHO)'nün ...

Diabet (şeker hastalığı)
25 2009 - 12:04

Halk arasında şeker hastalığı adıy­la bilinen “diabet” aşırı susama, idrar­da artış, idrarda şeker olması ve hızlı kilo kaybı ile ortaya çıkar. Dünya Sağ­lık Örgütü (VVHO)’nün tespit ettiği il­kelere göre, etlerin yağı ile tereyağına dikkat etmek, süt, yoğurt ve pey­nirin yağsızını kullanmak gerekir. Ay­rıca tuza da dikkat edilmelidir.

Diabette, kan şekerini yükselten gıdalardan uzak durmak esastır. Bu da glisemik endeksi düşük olan yiye­cekleri tercih etmek gerektiği anla­mına gelir.

Bütün dünyada şeker hastalığı çok yaygındır ve giderek de yay­gınlaşmaktadır. 1900 yılında ABD nüfusunun % Tinden daha azı şeker hastasıyken 2000 yılında bu oran % 8′e fırlamıştır. Ülkemiz­de ise yaklaşık 1 milyon 250 bin kişi şeker hastasıdır.

Şeker hastalığı riski yaş ilerle­dikçe ve şişmanladıkça artmaktadır. Kilo alımı önlenebildiğinde diabet vakalarının yarıdan fazlasının orta­dan kalkacağı düşünülmektedir.

Şeker hastalığının tedavisinde ve korunmada diyet esastır. Diyette enerjinin çoğunu sağlayan karbon­hidratlar (tam ekmek, bulgur, esmer pirinç gibi), kasları oluşturan ve bir miktar enerji veren proteinler (et, balık, süt gibi) depo edilen ve daha sonra enerji olarak kullanılan yağlar bulunmalıdır. Ayrıca;

İyi dengelenmiş yiyecekler yenmelidir.
Öğünler az ve sık olmalıdır.
Lifli besinlere (kabuklu ve kepekli) ağırlık verilmelidir.
Beyaz şekerden mutlaka uzak durmalıdır.
Hayvansal yağ ve tuz azaltılmalıdır.


2249 .

  • 0
x