Mükemmel ciltleriyle tanınan Japonlar, deniz yosunu diye bilinen deniz sebzelerine taparlar. Deniz sebzeleri mineral bakımından çok zengindirler. Deniz yosunlarına alışmak zaman alır, ancak öğünlerinize lezzet katacağından emin olabilirsiniz! İstediğiniz kurutulmuş deniz yosununu çorbalara, soslara, güveçlere, pilavlara ve salatalara katabilirsiniz. Pişirdiğiniz bütün yiyeceklere kavurarak ekleyebilirsiniz. Yemeğinize deniz yosunu koyarsanız, tuz eklemenize gerek kalmaz. Güneşte kurutulmuş deniz yosununu süpermarketlerde bulabilirsiniz. Bu yosunları nem geçirmeyen bir kapta saklamaya özen gösterin.
En rahat bulabileceğiniz deniz yosunlarını şöyle sıralayabilirsiniz:
Kelp (Laminaria) A, B, E, D ve K vitaminlerini içeren bir deniz yosunudur. Mükemmel bir C vitamini kaynağıdır. Mineral bakımından da zengindir. Kelp kan temizleyici, artrit rahatlatıcı, hipofiz ve tiroid sağlığını düzenleyici bir deniz yosunudur. Keplin doğal iyotlu yapısı obezite ve lenf sisteminde oluşabilecek bozuklukları düzenler.
Kombu (Laminaria japonica, setchelli, atkuyruğu kelp) Japon damak tadını fazlasıyla yansıtan bir yosundur. Fazla mukozanın atılmasını, kan basıncının düşmesini sağlar. Kombuda bol miktarda iyot, karoten, B, C, D ve E vitamini, kalsiyum, magnezyum, potasyum, silis, demir ve çinko gibi mineraller ve etkili cilt besleyici germanyum bulunmaktadır. Kombu, etli ve protein bakımından zengin bir deniz yosunudur. Fasulye ya da diğer baklagilleri pişirirken içine bir sap kombu atarsanız, bağırsaklarda oluşabilecek gazı önlemiş olursunuz.
Hijiki (Cystophyllum fusiforme) mineral bakımından zengin, yüksek lifli, %20′si protein olan, içinde A vitamini ve kalsiyum bulunduran bir deniz yosunudur. Hijiki, deniz sebzeleri içinde en çok kalsiyuma sahip olandır kuru hijikinin 100 gr.ında bulunan 1400 miligram kalsiyum, az yağlı 100 gr. süzme peynirde bulunan 80gr. kalsiyuma eşittir.
Nori (Porphyra, laver) kurutulduğunda ete benzeyen bir tadı olan kırmızı bir deniz yosunudur. Yaklaşık %50′si kolay emilebilir proteindir. Bu oran diğer tüm deniz bitkilerininkinden fazladır. Norinin lifleri sushiyi sarmak için idealdir. Nori de karoten, kalsiyum, iyot, demir ve fosfor bakımından zengindir.
Arame (Eisenia bycyclis) okyanusun en güçlü iyot kaynaklarından biridir. Otlarla şifa arayanlar, arameyi göğüs ve rahimde oluşabilecek miyomları azaltmakta kullanırlar. Yağ çözücü vitamin ve fito-östrojen etkisi sayesinde menopoz belirtilerini normale çevirir. Aramenin yumuşak, kırışıksız bir cilt sağladığına ve saç dökülmesini engellediğine inanılmaktadır.
Wakame (Alaria, Undaria) yüksek proteinli, yüksek kalsiyumlu, içinde karoten, demir ve C vitamini bulunan bir deniz yosunudur. Doğu’da saç dökülmelerine karşı ve sıkı bir cilt sağlamak için kullanılmaktadır.
İrlanda yosunu (Chondrus crispus, carrageen) elektrolit minerallerle -kalsiyum, magnezyum, sodyum ve potasyum- doludur. İçeriği vücudun detoksifikasyonuna yardımcı olur, metabolizmayı hızlandırır, saçları, cildi ve tırnakları güçlendirir. Geleneksel olarak cinsel gücü artırıcı olarak da kullanılmaktadır.