Daha birkaç yıla kadar metabolik sendromun vücuda belli belirsiz zarar veren bir hastalık olduğu tıbbi olarak ortaya çıkmamıştı. Bu gün herkes onu konuşuyor: Diyabetoloji, kardiyoloji, genel tıp bilimleri… Bu hastalık diğer özel bölümlerle uzlaş-mıştır hiç tereddüt etmeden “sessiz katil” olarak nitelendirilir.
Metobolik sendrom karın seviyesinde fazla kilolarla kendini gösterir, “karın obezitesi” olarak adlandırılır aşağıdakiler arasından en az iki kriterin birlikte görünmesinde ortaya çıkar:
* Trigiliserin oranı yüksektir (+1,7 mmol/1, gözlerinizin altındaki kandan kendinizi test edebilirsiniz)
* İyi kolesterol (HDL) oldukça düşüktür (erkeklerde 1,03 den aşağıdadır, kadınlarda 1,3 mmol/l’dır)
* Yüksek kan basıncı (en üst düzeyde 130/85 mm Hg 13/8 olur)
* Bir gençte glisemi en fazla 5,5 mmol/1)
Bu belirtilerin birinden ya da diğerinden kaygılanmak sorun değildir, ama hiç olmasa bunları hastalık gibi görmek gerekir. Karın bölgesindeki fazla kilolar diyabete ya da enfarktüs büyümesine ya da ortaya çıkmasına sebep olabilir, ama mantıklı hareket etmek gerekir. Kilo kaybetmek çok az olsa bile çok hızlı bir şekilde normale dönmeyi sağlar ve sendromun etkilerini ortadan kaldırır; yapılan bir çalışmada, yalnızca 4 kilo veren bir insanda risk % 60 oranında azalmıştır. Şans eseri karın bölgesindeki şişliğin bu esnada kilo kaybederek ortadan kaybolduğu görülür. Eğer bununla ilgili bir sorununuz varsa, beklemeyin.
Ve Okinavva’da
Okinavva’da metobolik sendrom bilinmez, böyle bir hastalığın var olduğundan bile haberleri yoktur.
Metobolik sendromu tetikleyenler
* Karın bölgesinde aşırı kilo. Somut olarak, uzunluğu erkeklerde 90 cm’yi geçmeyen (50′li yaşlardan sonra çok hızlı ulaşılan bir boyut) ve kadınlarda 86 cm olan ölçüdür. Bu basit bir terzi metresiyle 30 saniyede belirlenebilir. Ya da pantolonunuzun, eteğinizin ölçüsüyle de belirlenir. Erkeklerde 52, kadınlarda 50 dir bu sınırdır fazlasında endişelenmek gerekir.
Kurtarıcılar ve önlemler
* Kilo kaybetmek (karın bölgesinde)