Türkiye’de çocukların da kanser tehlikesi altında olduğu açıklandı…
Özel Ege Lisesi’nde, Ege Lösemili Çocuklar ve Onkoloji Derneği işbirliği ile düzenlenen “Çocukluk Çağı Lösemi ve Kanserleri” konulu bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda her yıl 18 yaş altında 3 bin 700 kanser beklendiği belirtildi.
Öğrenci velilerini bilgilendirmek amacıyla, “1. sınıflar Toplum Hizmetleri Projesi” çerçevesinde yapılan toplantıda konuşan Ege Üniversitesi (E.Ü.) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı ve Çocuk Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kantar, kanserin genetik bir hastalık olduğunu belirterek, Türkiye’de 18 yaş altındaki çocuklarda her yıl 3 bin 700 kanser beklendiğini kaydetti.
Kansere yakalanmamak için özellikle yüksek gerilim hattına sahip yerlerden ve elektro manyetik alanlardan uzakta durulmasını tavsiye eden Doç. Dr. Kantar, “Cep telefonlarını bugün gönül rahatlığı ile kullanabiliyoruz. Bugünün bilimsel verilerinde, cep telefonunun kansere yol açtığına dair kesin bir kanıt yok. Fakat unutmayalım ki, bugünün bilimsel doğruları, yarının yanlışları olabilir” dedi.
YAŞ İLERLEDİKÇE RİSK ARTIYOR
Yaş ilerledikçe kansere yakalanma riskinin arttığını söyleyen Doç. Dr. Kantar, “Dört kilonun üstünde doğan bebeklerde, böcek ilaçları temasları, düzensiz beslenme, gebelikte kahve, sigara, alkol kullanımı kansere yakalanma riskini arttırıyor. Ayrıca sağlıklı beslenerek gelecek yıllara yatırım yapmış oluyorsunuz. İnsanın en önemli varlığı sağlığıdır” şeklinde konuştu.
Gelişmekte olan ülkelerde nüfusun yarıya yakınının bulaşıcı hastalıklardan öldüğünü dile getiren E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Anacak, Batı Avrupa ve Amerika’da kanserden ölenlerin oranının, enfeksiyon yüzünden ölenlerin oranından daha fazla olduğunu ayrıca kanserli çocuk sayısında da gelişmiş ülkelerden, az gelişmiş ülkelere doğru oranın arttığını belirtti. ABD’de yüzde 1 oranında kanserli çocuk ölümüne rastlanıyorsa, Mısırda bu oran yüzde 6 olduğunu vurguladı.
Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Doç. Dr. Anacak, “Zengin ülkelerde çocuk ölümleri fakir olan ülkerlerdeki ölümlerden daha az görülmektedir. Fark tedavinin başarısızlığından ve ekonomik yetersizliklerden dolayı giderek açılmaktadır” diye konuştu.
İHA
Kaynak: http://www.haberturk.com/haber.asp?id=50468&cat=220&dt=2008/01/08