Çay özellikleri
* Yurdumuzda özellikle doğu karadeniz’de y etişen bu bitkinin yaz kış yaprakları yeşildir.
* Yapraklarından yararlanılır.
Çay faydaları
* Beyni uyarıcı özelliği vardır.
* Bronşlarm genişlemesini sağlar.
* Astım hastalarını rahatlatıcı özelliklidir.
* İdrar söktürür.
* Vücuda zindelik verir.
* Bağırsak kaslarını gevşettiğinden dolayı, spazmları önler.
* Kabız yapıcı etkileri vardır.
Dünyanın en yaygın içeceğidir. Besleyici, uyarıcı, arıtıcı, susuzluğu giderici, kanı temizleyici özelliklere sahiptir.
Kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır. İdrar söktürücüdür; toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Sindirimi kolaylaştırır.
Enerji verir ve zihin konsantrasyonunu artırarak kişiyi uyanık tutar. Tüketimi fazla olduğundan şekersiz içmeye alışmak gerekir. Taze olarak içildiğinde uyarıcı olan çay bayatladıgında sakinleştirici tesire sahip olur. İçindeki teofilin maddesi sebebiyle astımlıların’ nefesini açar.
Çay Okinawa’da en popüler içecektir ve günlük tüketimi sağlık üzerinde inkâr edilemez bir rol oynar bu konu kanıtlanmıştır. “Ölümsüzlüğün içeceği” gibi düşünülür çay, önemli koruyucular, flovonoidler sağlar ve sıfır kalorisiyle eşi bulunmaz bir içecektir. Yasemin çayı herkesçe yerel değer olarak düşünülür. Yeşil çay ve yasemin yapraklarının karışımı bu çay, çok tatlı, lezzetli ve hoş kokusuyla hayranlık uyandırıcıdır. Sadece fincanın üstündeki kokuyu solumak bile yatışmak için iyi bir yoldur. Yeşil çay ikinci sırada gelir. Siyah çay kısacası başı çeker.
Çay kalp ve damarla ilgili hastalıklardan korur, özellikle atar-damarlardaki kan basıncının dengelenmesinde yer alır ve aynı zamanda kandaki yağ ve kolesterol oranını düşürür. Beyin damarlarındaki aksaklıkları ve bazı kanser çeşitlerini önler. Karaciğerin büyük dostudur, aynı zamanda anti-viraldir, soğuk havalarda grip ve nezleden kaçınmada başlıca etkendir. Kısacası an-ti-aging olan çok iyi bir anti-oksidandır.
Sonuç: bir fincan yararlı çay 0 kalori ve gün içerisinde su tüketmenin en güzel yoludur. Her gün 3 fincan çay içebilirsiniz. Çayı her gün için, kaynatmadan, sütsüz (bütün yararlarını öldürür), şekersiz. Doğal haliyle.
Günlük tüketim için 3 fikir
İçmenin dışında yemeğin hazırlanmasında çay içilecek kıvamıyla kullanılabilir.
1 fincan sabah kahvaltısında, bir tane öğlen sırasında kahve yerine ve son olarak bir tane de ikindi kahvaltısında
Çay aynı zamanda yenilebilir, toz halinde öğütülerek çeşitli hazırlamalara karıştırılabilir.