Faydalılar mı zararlılar mı?
Her Alman yılda 160 litre yani ortalama 1000 fincan kahve içer. Kahve sadece tadı için değil, yarattığı etki için de sevilen bir içecektir.
Bir fincan kahve içerisinde su, protein, şeker, tanik asit, alkoloitler ve kafein barındırır.
Sabah tüketilen kahve, tasa ve stresi yok eder
Dozunda tüketilirse bu kahvenin gücü gerçekten mucizeler yaratabilir.
Düşünce akışını tetikler, dikkati arttırır, morali düzeltir. Sabah’taki habere göre, kahve içerek geç saatlere kadar konsantre olmuş bi şekilde çalışabilirsiniz.. Ve bunları sağlayansa kahvedeki kafeindir.
Beyin gün içerisinde adenozin maddesini salgılar ve sinir hücresindeki reseptörleri uyarır. Böylece beyne yorgunluk hissi verir.
Kafein ise adenozin maddesine direnir ve resptörleri bloke eder. Böylece daha uzun süre uyanık kalırsınız.
Kahve uyarıcı etkisi sebebiyle özellikle seyrek kahve içenlerin geceleri uykusunu kaçırır.
ÇAYIN ETKİSİ DEMLEME SÜRESİNE BAĞLI
Çayın etkisi ise demlenme sürresine bağlıdır. Çay yapraklarında da çabuk çözülen kafein mevcuttur.
Eğer çay sadece 2 dk demlenirse uyarıcı etki yapar.
5 dk’dan daha uzun bir sürede demlenirse adrenalize olan kafeini bağlayan tanik asitler açığa çıkar.Böylece çay sakinleştirici etki yapar.
Sürekli kahve tiryakileri ansızın kafeinsiz kaldığında metabolizma bu eksikliği beyne bildirir ve eksikliğin yan etkileri ortaya çıkar. Bunlar çoğunlukla telaş, konsantrasyon eksikliği ve bezginlik şeklinde kendini gösterir. Bu sendromlar birkaç gün içinde geçecekt
Kahve vücutta su kaybettirici olarak bilinirdi ve her fincan kahve için bir bardak su içilmesi tavsiye edilirdi.
Çayın faydalarına baktığımızda ise adeta ecza deposunda saklanması gereken bir ilaç gibi olduğunu görüyoruz.
Her türlü hazımsızlık, mide ağrısı, cilt kuruluğu ve öksürüğe iyi geldiği biliniyor.
Spor öncesinde içilen bir fincan kahve, vücudu yeni rekorlar kırmaya teşvik edebilir.
Kaynak: http://www.haberturk.com/saglik/haber/577002-cay-ve-kahve-hakkinda-bilinmeyenler