Bir ilacı başka bir ilaçla içerken dikkatli...

Bir ilacı başka bir ilaçla içerken dikkatli olun

Birçok ilaç tek başına kullanıldığında hem güvenli, hem de et­kilidir ama onu başka bir şeyle karıştırdığınızda ya etkisini yitirebi­lir ya da amacına zararı dokunabilir. Reçetesiz ...

Bir ilacı başka bir ilaçla içerken dikkatli olun

Birçok ilaç tek başına kullanıldığında hem güvenli, hem de et­kilidir ama onu başka bir şeyle karıştırdığınızda ya etkisini yitirebi­lir ya da amacına zararı dokunabilir. Reçetesiz ...

Bir ilacı başka bir ilaçla içerken dikkatli olun
12 2010 - 00:29

Birçok ilaç tek başına kullanıldığında hem güvenli, hem de et­kilidir ama onu başka bir şeyle karıştırdığınızda ya etkisini yitirebi­lir ya da amacına zararı dokunabilir. Reçetesiz alınan ilaçlar kulla­nıldığında söz konusu ilacın etkilerinin kullandığınız diğer ilaçlarla birlikte değerlendirilmesi ve algılanması gereklidir. Doktorunuzun verdiği bir ilacı kullanmadan önce de doktorunuza kullandığınız di­ğer tüm ilaçlan söylemelisiniz. Tüm ilaçlarınızı aynı eczaneden al­manız çok iyi olur, çünkü kullandığınız diğer ilaçlardan haberdar olan eczacı aldığınız ilaçların etkisini azaltabilecek ya da ortadan kaldıracak ilaçlar varsa bunlar konusunda sizi uyarır.

Ulusal Tüketiciler Birliği’nin yaptığı bir araştırmaya katılanla­rın hemen hemen yansı reçetesiz aldıklan ağn kesicilerin önerilen dozun üstüne çıktıklarını söylemişlerdir. Araştırmaya katılanların yüzde 20′ sinden azıysa ilaç şişelerinin üstündeki etiketleri baştan sona okuduklarını açıklamışlardır.

Bu bulgular her yıl 175 milyon Amerikalının büyük bir bölü­münün ilaçların olumsuz yan etkilerinden habersiz olduklarını ve reçetesiz ağrı kesici ilaç kullandıklarını saptayan tüketici gruplarıy­la sağlık yetkililerini alarma geçirmiştir. Sonuç olarak da, uzmanlar halkın baş ağrılarından, romatizma ve kas ağrılarından kurtulmak amacıyla piyasadaki gözde ilaçlan yanlış kullandıklarını ortaya çı­karmışlardır.

Sağlık yetkilileri hemen hemen herkesin kullandığı aspirin, asetaminofen, ibuprofen ve naproksin gibi ilaçların önerildiği gibi kullanıldığında güvenli olduklarını vurgulamaktadırlar. Sorun bir­çok Amerikalının piyasada satılan bu tür ilaçlan hiç düşünmeden, “şeker gibi ağızlanna attıklannı,” ileri sürüyor karaciğer uzmanı Dr. William Lee.

Dr. Lee aynca çok bilinen grip ilaçlarının yirmi dört saat içe­risinde dört dozdan fazla alınmaması gerektiğine ilişkin uyannın hastalann görebileceği şekilde şişenin üstünde belirtildiğini de ileri sürmektedir. “Ne var ki, şişenin üstünde grip ilacıyla ağn ke­sicilerin kanştmlmasının tehlikeli olabileceği belirtilmemektedir. Bir ürünle başka bir ürünün kanştınlması konusunda hastayı uya­ran etiketlerde ilaçla birlikte başka bir şeyin kesinlikle kullanılma­ması konusunda hastayı ne yazık ki uyarmamaktadır,” diyor Dr. Lee.

lowa Üniversitesi doktorları, kalp krizinden korunmak amacıy­la düzenli olarak aspirin kullanan hastaların ibuprofen gibi herkesin bildiği ağrı kesicilerle birlikte alındığında etkisini yiti­receğini ileri sürmektedirler.

2084 .

  • 0
x