Biberon çürüğüne dikkat

Biberon çürüğüne dikkat

Uyumalarını kolaylaştırmak için bebeklere biberonla bal, pekmez vermek dişlerinin çürümesine yol açıyor.. Bebeklerin dişlerinin ilk çıktıklarında anne tarafından bir bez yardımıyla bebeğin dişlerini temizlemesi ve ...

Biberon çürüğüne dikkat

Uyumalarını kolaylaştırmak için bebeklere biberonla bal, pekmez vermek dişlerinin çürümesine yol açıyor.. Bebeklerin dişlerinin ilk çıktıklarında anne tarafından bir bez yardımıyla bebeğin dişlerini temizlemesi ve ...

29 2007 - 19:17

Uyumalarını kolaylaştırmak için bebeklere biberonla bal, pekmez vermek dişlerinin çürümesine yol açıyor..

Bebeklerin dişlerinin ilk çıktıklarında anne tarafından bir bez yardımıyla bebeğin dişlerini temizlemesi ve o şekilde uyutması gerektiğini belirten uzmanlar, bebek uyurken biberona veya yalancı emziğe bal pekmez koyup vermenin yanlış olduğunu, bunun ‘biberon çürüğü’ denilen çürüklere neden olduğunu kaydetti.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü Ağız ve Diş Sağlığı Şube Müdürü Diş Tabibi Nagihan Bedir, özellikle annelerin bebekleri uyutmak için biberon veya yalancı emziğe bal, pekmez gibi gıda maddesini bebeğe verdiklerini, sabaha kadar tükürük akışının az olmasıyla o gıdaların bebeğin dişlerinde çürüğe neden olduğunu söyledi. Diş Tabibi Bedir, “Annelerin yaptıkları bala, pekmeze batırıp bebeğe verdikleri gıdalardan sonra kesinlikle bir bez veya gazlı bez ile bebeğin dişleri temizlenmeli. Aksi taktirde sabaha kadar bebeğin dişlerinde çürüğe neden olmaktadır” dedi.

Çocuğun fırçayı tutacak yaşa geldiğinde ebeveyn kontrolünde dişlerini fırçalamaya alıştırılması gerektiğini anlatan Bedir, 2,5- 3 yaşlarından önce yutma riskinden dolayı macun kullanılmamasını önerdi. Daha sonraları nohut büyüklüğünde flor içeren macun kullanılarak, dişlerin yumuşak dairesel hareketler ve dişetinden dişe doğru süpürme hareketiyle günde en az iki kere düzenli olarak fırçalanmasını isteyen Bedir şöyle devam etti: “Fırçalamaktaki amaç uygun teknik ve süreyle besin artıklarının ağız ortamından mekanik olarak uzaklaştırılmasıdır, macunun etkisi ise fırçalamayı kolaylaştırması, ağza ferahlık hissi vermesi ve içersindeki flor gibi maddelerden dişlerin faydalanmasıdır. Süt dişleri çürüdüğünde nasılsa düşecek düşüncesiyle tedavi yaptırılmaması yanlış bir düşüncedir, çünkü erken süt dişi çekimlerinde oradaki boşluğa doğru yanındaki dişler kayacak ve alttan gelecek olan sürekli dişe yer kalmayacak ve çapraşıklık oluşacaktır. Bu nedenle erken süt dişi çekimlerinde yerine gelecek daimi dişin yerini korumak amacıyla yer tutucu dediğimiz apareyler yapılmalıdır. Çürükler daha çok azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan fissür dediğimiz girinti ve çıkıntılara besin artıklarının yapışıması ile oluşur. Fissür örtücü denen malzemelerle azı dişlerinin üstündeki çukurcuklar kaplanarak besinlerin yapışması önlenir ve dişler çürüğe karşı korunmuş olur. Fissür örtücü uygulaması kolay ve ağrısıdır. Mine yüzeyi pürüzlendirilir, yıkanır ve akıcı madde dişin üzerine sürülerek ışık verilir. Fisür örtücü zamanla aşınabilir ve düşebilir, düştüğü takdirde tekrar yapılabilmektedir.”

DİŞ GICIRDATAN ANNE BABALARIN ÇOCUKLARI DA DİŞ GICIRDATIR
Bebeklerde parmak emmenin doğal bir refleks olduğunu, biberon kullanma, yalancı emzik ve parmak emme alışkanlığına 4 yaşlarından sonra da devam ettiği takdirde dişlerde ve çenede ortodontik sorunlarla karşılaşılmasının muhtemel olduğunu dile getiren Bedir, bu sorunların oluşmasında parmak emme süresi ve konumunun etkili olduğunu vurguladı.
Bu yaşlarda hala parmak emme alışkanlığı olan çocuğun bir hekimine götürülüp, profesyonel yardım almasını tavsiye eden Bedir, “Bebekler dişleri çıkana kadar yutkunma sırasında dillerini alt ve üst çene arasında konumlandırırlar. Ancak dişleri çıkmaya başladıktan sonra bu yutkunma şekli normal yutkunma şekline dönüşmeli, yutkunma sırasında dil dişlerin iç kısımlarına değmelidir. Eğer yutkunma sırasında dil dişler arasında konumlanıyorsa alt ve üst dişler arasında açıklık oluşacaktır. Çocuk 5 yaşına geldiği halde anormal yutkunma refleksi var ise muhakkak ortodontiste danışılmalıdır. Ortodontist tarafından dil egzersizleri verilerek çocuğa normal yutkunma şekli öğretilir bunda başarılı olunamazsa alışkanlık kırıcı apareyler yapılır. Stresli, takıntılı veya anne-babası diş gıcırdatan çocuklar diş gıcırdatma eğilimindedirler. Diş gıcırdatma sonucu; dişlerde aşınma, uyurken ses çıkarma, dişlerde hassasiyet olabilmektedir. Diş gıcırdatmanın psikolojik nedenleri sorgulanmalı, dişhekimi tarafından gece plağı yapılarak dişlerin ve eklemlerin zarar görmesi önlenmelidir. Bebeğin ilk dişleri çıkmasıyla birlikte düzenli diş hekimi ziyaretleri; oluşması muhtemel sorunların önlenmesi ve sağlıklı ağız-diş yapısına sahip olunması için çok önemlidir. Ağız ve diş sağlığımız konusunda en iyi yol göstericilerimizin diş hekimleri olduğunu asla unutmamalıyız.” diye konuştu.

http://www.sabah.com.tr/gny/haber,738F761AEBB241789B64AEABCCDE1BB3.html

1822 .

  • 0
x