Beyaz şeker sağlığımızın...

Beyaz şeker sağlığımızın düşmanlarındandır

Beyaz şeker, şeker pancarı ve kamışının rafine edilmesiyle olu­şan kristalize bir gıda maddesidir. Yaygın bir kullanım alanı olan şekerin sağlığımız için ne derece zararlı olduğu ...

Beyaz şeker sağlığımızın düşmanlarındandır

Beyaz şeker, şeker pancarı ve kamışının rafine edilmesiyle olu­şan kristalize bir gıda maddesidir. Yaygın bir kullanım alanı olan şekerin sağlığımız için ne derece zararlı olduğu ...

Beyaz şeker sağlığımızın düşmanlarındandır
15 2009 - 23:50

Beyaz şeker, şeker pancarı ve kamışının rafine edilmesiyle olu­şan kristalize bir gıda maddesidir. Yaygın bir kullanım alanı olan şekerin sağlığımız için ne derece zararlı olduğu herkes tarafından bilinmektedir.
Şeker, ölü bir besindir. Enerjisi yüksek olmakla birlikte, vitamin­lerden ve madensel tuzlardan yoksundur. Çünkü, pancardan çıkan tatlı özsu, önce ki­reçle daha sonra da karbonik asitle işlem­den geçer. Bundan dolayı da içindeki değer­li mineraller sıfırlanır. Şeker sağlığa aykırı birçok işlemden geçtikten sonra, kimyasal maddelerle ağartılarak rafine edilir.

Her gün çayımıza, kahvemize, bebeğimi­zin biberonuna, hastamızın kompostosuna kattığımız şeker, besin uzmanları ve hekim­ler tarafından “halkın bir numaralı düşma­nı” ve “kalsiyum hırsızı” olarak görülmekte­dir.

Vücudumuzun şeker ihtiyacını meyve ve sebzelerden karşılama­mız mümkündür. Beyaz şekerle meyve şekerinin farklılıkları var­dır. Beyaz şeker beslenmenin düşmanı ve vücudumuza ya­bancı bir maddedir. Normalde şeker, tabiatta vitamin ve madenlerle bir arada bulunur. Meyvelerde “früktoz” denen şeker halinde, sebzelerde ise nişasta biçimindedir. Oysa rafi­ne edilmiş şeker, doğrudan “sakkaroz”dur. Vücut bunu tarif şekerlerden daha çabuk alır.

şekerine çok benzedi­ği için sindirilmesinde gereken işlemler yapıl­maz. Vücut şekerin böyle ilerlemesini ön­lemek için, vitaminleri­ni, madenlerini ve asit­lerini kullanmak zorunda kalır. Böylesine hızlı bir faaliyet, kanda­ki şekerin düşmesine sebep olur. Kan şekeri düşünce de insan ça­buk yorulur, kafası iyi çalışmaz, çabuk sinirlenir ve hastalıklara ko­lay yakalanır. Arada yenen şekerli bir madde, mesela çikolata, me­tabolizmanın hızlanması yüzünden ani bir canlılık verir, ama kısa bir süre sonra kendimizi eskisinden daha bitkin hissederiz. Bu se­beple beyaz şeker ve mamulleri yerine, früktoz yani meyve şeke­rinden ya da rafine edilmemiş esmer şekerden faydalanmak daha doğrudur.

4237 .

  • 0
x