Bebekler nasıl görür?

Bebekler nasıl görür?

Annelerin sık sık sorduğu sorulardan biri de budur; bebeğim ne göre­biliyor, ne kadar görebiliyor? Bunu bilmek, bebeğin eğer sorun varsa göremediğini anlamak açısından çok önemli ...

Bebekler nasıl görür?

Annelerin sık sık sorduğu sorulardan biri de budur; bebeğim ne göre­biliyor, ne kadar görebiliyor? Bunu bilmek, bebeğin eğer sorun varsa göremediğini anlamak açısından çok önemli ...

Bebekler nasıl görür?
21 2011 - 22:48

Annelerin sık sık sorduğu sorulardan biri de budur; bebeğim ne göre­biliyor, ne kadar görebiliyor? Bunu bilmek, bebeğin eğer sorun varsa göremediğini anlamak açısından çok önemli gerçekten.

Elif bebeğin annesi bebekler iyi görmez diye duymuş, ama ne zaman ne kadar görmesi gerektiğini bilememiş. 1.5 yaşında sütten kestikten sonra mama sandalyesinde otururken önündeki yemekleri eliyle aradığını fark edince içine şüphe düşmüş. Muayeneye geldiklerinde neyse ki iş işten tam geçmemişti.

Bebekler doğumdan sonra ne kadar görebilirler?
Bebekler doğdukları zaman nasıl ki hemen konuşup yürüyemezlerse bizim ka­dar net de göremezler. Vücutta hareket ve becerileri sağlayan bir çe­şit elektrik telleri olan sinirlerin kılıfları doğumdan sonra henüz tamamlanmamış olduğu ve zamanla tamamlandığı için elektrik geçişi olamaz ve görme, konuşma, yürüme zamanla yapılabilir.

Bebeklerin doğumdan sonra ne kadar görmeleri gerekir?
Aslında çok net ve çok uzağı görmeleri de gerekmez. Görme, tehlikeden korun­mak ve besin bulmak için gereklidir. Bebeklerin tehlikeden korunmak için ani gelen yabancıya veya karartıya karşı gözlerini kapama ve ağlama refleksleri var­dır. Yemek için de yarım metreden annesini görmesi yeterlidir. Dolayısıyla gör­meleri ancak 0.5-1 metre kadardır.

Büyüdükçe, hareket başladıkça, yatakta, odada, evde, ev dışında daha uzaklara ulaşabildikçe görme de bu gereksinmelere koşut olarak artar. İlk zamanlarda sadece yakından büyük ve parlak cisimleri seçebilirken, yaş ilerledikçe daha uzaktan, daha küçük ve daha mat cisimleri de seçebilir olurlar. Görme gelişimi 5 yaş civarında tamamlanır, 7 yaş civarında sağlamlaşır. Bu yaştan sonra gelişme devam etmez, bir hastalık yoksa gerileme de olmaz. Tembellik varsa bu yaştan sonra tedavi yararlı olamaz.

Görme neye göre gelişir?
Görme, gereksinme ile ve doğduktan sonra gelişir. Aynı, yürüme, konuşma gibi, bu işlevleri sağlayan sinirlerin çevresindeki kılıf tamamlandıkça bu beceriler yapı­labilir duruma gelir.

Görme kendiliğinden gelişir mi?
Görme duyusunun gelişimi bir uyarıcının varlığına bağlıdır. Bu özelliği ile diğer duyular olan işitme-tat alma-koku alma ve dokunmadan farklılaşır.
Karanlık bir odada büyüyen bir çocuğun görmesi tam olarak gelişemez. Benzer şekilde katarakt veya kapak düşüklüğü varsa, yani görüntü göze giremiyorsa veya yüksek kırma kusuru varsa, yani görüntü net değilse yine görme gelişemez.


3310 .

  • 0
x