Tüm gün annesiyle birlikte olan bebekler, geceleri de aynı yakınlığın devam etmesini dilerler. Özenle hazırlanmış beşiği, sıcacık battaniyesi ve onun rahatı için daha o doğmadan hazırladığınız onca şey, geceleri sizin varlığınızdan daha mühim olamayacak. Bebeğiniz, tıpkı rahminizdeyken olduğu gibi sizin sıcaklığınızı, nefes alıp verişinizi yanı başında hissetmek ister. Çoğu annenin başvurduğu anne karnındaki seslerin kaydı kısmen işe yarasa da, bebeğinizin tam olarak istediği sizsinizdir. Karnı acıktığında ya da aniden uyandığında korkmasına zaman kalmadan, onun yanında olduğunu göstermeniz, bebeğinizin size ve kendine olan güvenini artıracaktır.
Bugünlerde “ortak uyku” adını verdiğimiz ve aslında çok eski bir yöntem olan bebeğinizle aynı yatağı paylaşma alışkanlığı hem sizin hem bebeğinizin geceleri daha rahat uyumasını sağlar. Bu yöntem insanlık tarihi kadar eskidir ve sürekliliğini, elverişliliğine borçludur. Bebeğinizle birlikte uyuduğunuzda, onun gece yansı aniden nükseden ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilirsiniz. Özellikle ilk aylarda sık sık emzirdiğiniz bebeğinizi, gece uyanıp göğüs ucunuzu aramaya koyulduğunda biraz kendinize doğru çekip emzirmeye başlayabilir ve uykunuza devam edebilirsiniz.
Ortak uyku, bebeğinizin yalnızlık korkusunu bastırıp, uyku kalitesini yükseltecektir. Bebeklerin uyku derinliği, yetişkinlerinki kadar yoğun olmadığından geceleri sık sık uyanırlar. Hemen yanlarında annelerinin nefes alışverişlerini duyabiliyor olmak, kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Minik bebeğinizin gece uykularında, sizden daha çok uyku evresi yaşadığmı sakın unutmayın. Sizin sıcaklığınızı yanında hissettiği sürece, bir evreden diğerine geçerken ağlamayacaktır. Bunun yanında ve çok daha önemli olarak bebeğinizle birlikte uyumanız, onun çok derin uyumasını engelleyerek, yapılan araştırmalarca derin uyku ile ilişkilendirilen ani çocuk ölümüne karşı bir önlem niteliği taşır.
Diğer yandan bebeğinizle birlikte uyuduğunuzda her ikinizin de uykusu birbiri ile senkronize hale geleceğinden, gün içinde kendinizi daha dinç hissedersiniz. Çok kısa bir süre öncesine kadar içinizde var olan, minicik, yumuşacık bir mucizeye dokunarak uyuyakalıp, sabahları gülücük dolu sevimli bir yüze “günaydın” demenin tadını başka hiçbir şeyden alamayacaksınız.
Bebeğinizle güvenli bir şekilde uyuyabilmeniz için bazı ipuçları: Yatağınızı duvara bitiştirip duvar kısmına sıkıca sarılmış battaniye ile ayakucunuza parmaklık koyunuz. Bebeğiniz sizinle duvar arasında ayırdığınız genişçe biryereyatmalı. Anneler bebekleri uyurken bile onların varlıklarını hissederler ama ayni şey babalar için geçerli değildir. Dolayısıyla ortada uyuyacak olan kişi kesinlikle anne olmalıdır. Değerlendirebileceğiniz ikinci bir seçenek ise sizin yatağınızın uzantısı haline de gelebilen bebek karyolalarıdır. Sizin yattığınız tarafa iliştirebileceğiniz bu karyola sayesinde kocaman üç kişilik bir yatakta ailecek uyumanın keyfini çıkarabilirsiniz. Eğer alkol ya da uyuşturucu tedavisi görüyorsanız bebeğinizle birlikte uyumamanızda fayda var zira uykudayken bebeğinizin yanınızda uyuyor olduğunu fark etmemeniz çok olası. Bunun yanı sıra ani bebek ölüm sendrorumuna yakalanma riskini azaltmak için bebeğinizi sırt üstü yatırmanız gerektiğini unutmayın.
Bebeğinizle fiziksel ve ruhsal olarak tam anlamıyla ayrılmadığınızdan, birlikte uyumanız sizin için çok daha ideal. Hazırlamış olduğunuz bebek odasında uyuyan bebeğiniz sürekli aklınızda olacağından ne siz kendi yatağınızda huzurla uyuyabilir, ne de bebeğiniz yalnız uyanmanın stresi ile baş edebilir durumda olacak.
Yaşadığımız çağda hemen hemen tüm değerlerin bağımsızlık üzerine kurulu olduğu bir gerçek. Bebeğinize özgüven kazandırmak için, onu yalnız uyutup, ağladığında kendi kendine susmasını beklemenizi tavsiye edecek pek çok kişi olacak etrafınızda. Kişinin özgüvenli olup, bağımsız bir hayat sürmesi elbette çok önemli ancak bebeğinizin sizden ayn kalarak, tüm bunları tecrübe etmesi gerektiğini düşünmüyorum. Bebeğinizin bağımsız kişiliği sizden alacağı güven duygusu ile beslenir ve eğer yenisi olduğu bu dünyanın en başında, ondan kendi ayaklan üzerinde durmasını beklerseniz, ileride güçlü bir çocuktan ziyade ürkek bir çocukla ilgilenmek durumunda kalırsınız.
Yoğun geçen gündüzlerin ardından geceleri anneliğinize ara vermek isteyebilir ya da bebeğinizle yan yana uyuma fikri sizi korkutabilir. Birçok yeni anne, sizin hissettiklerinizi hissediyor olduğundan üzülmenize gerek yok. Geceleri bebeğinizin ihtiyaçlarını farklı şekillerde de karşılayabilirsiniz. Ama en azından bir iki hafta için bile olsa ortak uykuyu denemenizi tavsiye ederim. Belki düşündüğünüz kadar zor olmayacaktır.
Bugünün yoğun yaşam tarzında ortak uyku hem siz hem bebeğiniz için harika bir yöntem. Hele ebeveynlerin ikisi de çalışıyorsa, bebekleriyle geçirecekleri zamanı artırmak için daha uygun bir yol düşünülemez. Muayenehaneme gelen minik ziyaretçilerimin arasından anne babalarıyla uyuyan bebeklerin uyku kalitelerinin daha yüksek olduğunu gözlemledim. Eminim tüm bebeklere “nerede uyumak istersin?” diye bir soru yöneltilse cevapları “tabi ki ailemle birlikte ” olur. Şu an bu konu üzerinde yapılan kapsamlı bir çalışma olmasa da, eminim kısa bir zaman içerisinde, bilim de ortak uykunun faydalarından bahsediyor olacak.
Yukarıda da belirtmiş olduğum gibi bebeğiniz için en uygun yer, yatakta sizinle duvar arasındaki kalan kısımdır. Bazı babalar bebeklerinin ortada yatmasını isteseler de, önerilen bu değildir. Bu şekilde hem bebeğinizi olası el kazalarından korumuş olur, hem de eşinizle daha yakın olabilirsiniz. Ortak uykunun cinsel hayatınızı köreltmesine izin vermeyin. Bebeğiniz derin uykuya daldığında eşinizle yakınlaşmanın tadını çıkarmaya bakın. Bebeğinizin sesini duyabileceğiniz uzaklıkta olan diğer odalar ya da yatak odanızda yere koyabileceğiniz yer yatağı alternatifler arasında olabilir. Ya da bebeğinizi gecenin başında beşiğine yatınp, uyuyacağınız zaman yanınıza alabilirsiniz.
Ortak uyku bebeğinize hemen düzenli uyku getirmeyecektir elbet. Yaradılışı itibariyle gece sık sık uyanıp, yardımınızla tekrar uyuyacak. Eminim etrafınızda “birlikte uyursanız çocuk kendi başına uyumayı öğrenemez, büyüdüğünde de hep seni ister” şeklinde nutuklar atacak bir sürü uyku uzmanı belirecek. Aslında tamamen yanıldıklanm söyleyemem. Sizinle birlikte uyuma alışkanlığı kazanacakları doğru ama kötülük bunun neresinde ki? En azından iki yetişkinle uyumak, hayatına belli bir uyku düzeni getirecek ve ilerideki olası uyku bozukluklarını engelleyecek.