Basit Sanılmasının Aksine Ölümcül Olabilecek Bir Hastalık: İshal
İnsan vücudundaki dışkının normalden daha fazla sulu ve sıklıkla atılması durumudur. Amel ve diyare olarak da bilinen İshal uzmandoktor.net her yaşta görülebilir. Genellikle ciddi bir soruna yol açmaz fakat sıklığı nedeniyle bazen de ölümcül olmaya da gidebilir. Vücudun ihtiyacı olan sıvı, ishal durumunda ciddi bir azalma gösterir. Basit olarak görünse de vücut direncini zayıflatır ve kişinin yorgun düşmesine neden olabilir. Bağırsak ve sindirim sistemine zarar veren ishal durumunda kaybedilen sıvı ve minerallerin vücuda tekrardan alınması gerekir.
Belirtileri nelerdir?
- Sık ve sıvı dışkı
- Karın ağrısı
- Tuvaletini tutamama
- Karın bölgesinde kramplar
- Mide bulantısı
- Halsizlik
- Ateşlenme gibi bazı belirtiler meydana gelmektedir.
İshal, hasta için dayanılmaz bir hal almaya başladığında ise doktor muayenesi şarttır. Belirti ve şikayetler doğrultusunda bu konuda yapılacak bazı testler mevcuttur. Bu testler ishale neyin neden olduğunu belirlemek için uygulanır.
Bebeklerde ve Yetişkinlerde İshal
Bebeklerde oluşan ishaller aslında anne sütü ile beslenen bebeklere oranla biberon ile beslenen bebek ve çocuklarda daha sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Çünkü anne sütünün içerdiği maddeler ishale neden olabilecek her türlü şeyi engeller. Ebeveynlere göre çocuklarının yaşadığı ishal sorunu tedirginliğe sebep olan korkutucu bir durum olarak görülür. İshal bebek ve çocuklarda diş çıkarma, mikrop, virüs, parazit veya ek gıdaya geçiş süreci gibi bazı nedenlerden kaynaklanabilir. Sıklığı ve rahatsız etmesi durumunda doktor kontrolü gerekir.
Yetişkinlerde ise, geçmeyen ve tekrarlayan ishal ciddi sorunlara yol açabilir. Ciddi kilo kaybına sebep olmakla birlikte vücut direncinin düşmesine neden olur. Vücudun ishal nedeniyle sıvı kaybına uğradığı bu dönemde gerekli sıvı takviyesinin olması çok önemlidir. Bunu tıbbi olarak damar yolundan karşılamak da mümkündür. İlaç tedavileri ile de giderilebilen ishalin daha ciddi bir sorun haline gelmeden tedavi edilmesi gereken bir durum olduğunu bilmek gerekir.
İshalin nedenleri
- Zehirlenme
- Bağırsak sorunları
- Bebeklik döneminde diş çıkarma
- Enfeksiyonlar
- Kalın bağırsağın zarar görmesi
- Metabolizmayı etkileyen sorunlar ishale neden olan başlıca durumlardır.
İshal nasıl tedavi edilir?
Genel olarak ishalin yol açtığı vücuttaki sıvı kaybını gidermek tedavi anlamında atılacak ilk adımdır. Bebeklerde görülen ishale aynı zaman da kusma da eşlik etmektedir. Böyle durumlarında kesinlikle ebeveynlerin kendi aldıkları kararlar ile herhangi bir çözüme gitmek kesinlikle yanlıştır ve mutlaka doktor kontrolü gerekir.
Vücudun su oranının korunması sağlığınız için büyük bir önem taşır. Bazı durumlarda bu dengenin sağlanamaması ölüm ile sonuçlanır. Bu konuya dahiliye hastaneleri bakmaktadır ve sorunun neyden kaynaklı olduğu konusunda gerekli tanı yapılır. Sıvı kaybının giderilmesi damardan verilen sıvı takviyesi ile de sağlanabilmektedir.
Beslenme düzeninde yapılacak değişiklikler de oldukça fayda sağlar. Özellikle bu konuda düşük lifli besinler tüketilmesi önerilir. Bunlardan bazıları;
- Pirinç
- Elma lapası
- Bal
- Havuç
- Muz
- Elma sirkesi
- Zencefil
- Kahve
- Haşlama patates
- Şekerli çay
Sık ve Tekrarlayan İshal
Sıklığı ve devamlılığı ile ön plana gelen ishal bu durumla kronik ishal olarak adlandırılır. İshal süresinin uzunluğuna bağlı olarak durumun ciddiyeti gittikçe artmaktadır. İshal belirtilerinin daha sıklıkla ve gündelik yaşamı olumsuz yönde etkileyecek şekilde olması durumudur. Buna bağlı olarak klinik muayene sonrasında gerekli test ve incelemeler yapılarak sorunun kaynağı araştırılır. İshal sürecinin kısa ya da uzun süreli olması durumunda her ikisi içinde bilinmesi gereken tek şey yaşanan sıvı kaybının geri kazanılmasıdır.