Yararları: Baş Duruşu’nun diğer tüm yoga duruşlarının babası olduğu söylenir. Beyne, gözlere, buruna, boğaza ve yüze oksijen dolu temiz kanın gitmesini sağlar. Ayrıca iç organları ve fetüsü yerçekiminin etkisinden kurtararak rahatlatır.
Uyarıları: Başınızın tam tepe noktasında dengenizi sağlamalısınız. Boynunuzda problem varsa Baş Duruşunu yapmaya kalkışmayın. Bu duruşu yaparken kendinizi rahat hissedene kadar yoga eğitmeninizden size yardımcı olmasını isteyin. Evde ise, hareketi kendinize güvenerek yapana kadar partnerinizden destek alın. Son üç aylık dönemde ters duruşları yapmayın. Eğer yogaya hamileliğinizin beşinci ayından itibaren ya da daha sonra başladıysanız, baş duruşlarını yapmaya asla kalkışmayın.
Metot: Diz çökün ve Küçük Baş Duruşu’nda olduğu gibi ellerinizi katlanmış battaniyenin üzerine yerleştirin. Bacaklarınızı düzleştirerek, omurganız dimdik olana kadar ayaklarınızı yavaş adımlarla ellerinize doğru yaklaştırın. Sağ bacağınızı kıvırın ve dizinizi göğsünüze çekmek üzere havaya kaldırın. Daha sonra sol dizinizi bükün ve havaya kaldırın. Duruşunuzu koruyun ve nefes alın. Nefes verirken bacaklarınızı yavaşça, tavana doğru dümdüz duracak şekilde uzatın.
Kalça kaslarınızı sıkın. Sakin ve düzenli bir ritimle nefes almaya devam edin. Rahat ettiğiniz sürece pozisyonunuzu koruyun. Aşağı inmek için dizlerinizi kırın ve göğsünüze yaklaştırın. Sonra ayaklarınızı yere koyun. Kalçalarınız topuklarınızın üzerinde ve alnınız yerde duracak şekilde dinlenin. Baş Duruşu ile ilgili kendinizi tedirgin hissediyorsanız, bu hareketi duvara yaslanarak veya dizlerini belinize dayayarak düşmenizi önleyecek bir partnerden yardım alarak yapmayı deneyin. Partneriniz ayrıca ayaklarınızı da tutabilir.
Karşıt-duruş: Başınızı kaldırmadan önce Çocuk Duruşu’nda (sf 40) dinlenin. Aksi takdirde başınız dönebilir veya baygınlık hissi yaşayabilirsiniz.