Yararları: Boğazı ve göğsü açar ve genişletir. Sırtı ve omurgayı güçlendirir. Beyne giden kan akışını hızlandırır. Epifiz ve hipofiz bezlerini ve boğazımızda bulunan tiroit ve paratiroit bezlerini harekete geçirir. Bizi derin nefesler almaya iter. Bu yüzden astımı olanlar için de çok yararlı bir duruştur. Ayrıca şişlikleri azaltır.
Uyarılar: Eğer boynunuzda veya dizlerinizde problem varsa bu duruşu yaparken rahat etmeyebilirsiniz. Eğer bu duruştan keyif almazsanız, yapmayı bırakın. METOT: Balık duruşu geleneksel olarak Lotus pozisyonunda (sf 43) yapılır, ama henüz bu duruşta us-talaşmamış olan kişiler için farklı bir çeşitlemeye daha yer vereceğiz. Lotus pozisyonunda oturun (1) ve ağırlığınızı dirseklerinize vererek arkaya eğilin (2). Göğüs kemiğinizi (sternum) tavana doğru kaldırın ve başınızı yavaşça geriye doğru bırakın. Başınız yere yaklaştıkça dirseklerinizi de kalçalarınıza doğru yaklaştırın (3). Başınızın tepesini yere değdirdiğiniz zaman ağırlığınızı dirseklerinizin üzerinden alın ve ellerinizle ayak başparmaklarınızı tutun (4). Bu duruşu sonlandırmak için ağırlığınızı yeniden dirseklerinize verin ve ellerinizi yere koyun. Kollarınızı düzleştirerek oturma pozisyonu alın. Bu duruş göründüğü kadar karmaşık ya da zor değildir. Eğer bu duruşu bir yüzme havuzunda yapmayı denerseniz, hafifçe su yüzeyinde süzüldüğünüzü göreceksiniz.
Karşıt-duruş: Apanasana
Çeşitleme
Uyarılar: Dizinizde problem varsa bu hareketi yapmaya kalkışmayın.
Metot: Dizlerinizin üzerine oturun. Dirseklerinizi yere koyarak arkaya eğilin. Başınızı yavaşça geriye doğru serbest bırakın ve dirseklerinizi kalçalarınıza doğru kaydırın.
Başınızın tepesini yere değdirdiğinizde ellerinizi dua edermiş gibi göğsünüzün üzerinde birleştirin. Sonra ellerinizi bitişik tutarak, kollarınızı arkanızda yere değene kadar başınızın üzerinden geriye uzatın.
Eğer kuadriseps kaslarınızda (dört başlı uyluk kası) şiddetli bir gerilme hissi yaşıyorsanız, dizlerinizi birbirlerinden biraz ayırın.
Karşıt-duruş: Apanasana