Sağlık Bakanlığı, aşılanmamış çocuklarda hastalık, sakatlık ve ölüm oranlarının çok sık görüldüğünü belirterek, aileleri çocuklarına gerekli aşıların yapılması konusunda daha duyarlı olmaları yönünde uyardı.Bakanlıktan yapılan açıklamada, dünyada her yıl aşı ile korunabilir hastalıklardan 1 milyon 700 bin çocuğun hayatını kaybettiğine dikkat çekildi.
Bakanlıkça yürütülen ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ kapsamında, bebek ve çocuklarda görülen, difteri, boğmaca, tetanoz, verem, kızamık, çocuk felci, hemofilus influenza tip b (hib), kızamıkçık, kabakulak ve hepatit B hastalıklarına bağlı sakatlık ve ölümlerin ortadan kaldırılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Açıklamada, çocuklarda boğmaca, tetanoz ve kızamık hastalıklarının yol açtığı ölümlerin önemli bölümünün yaşamın ilk yıllarında gerçekleştiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, ”aşılar, vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu antikorların oluşmasını sağlar. Aşılanan kişi, hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Aşı hayat kurtarır. Bakanlık olarak yürüttüğümüz ‘Genişletilmiş Bağışıklama Programı’ kapsamında, aşı ile önlenebilir hastalıkların zararlarını en aza indirmeyi hedefliyoruz denildi.
Yeni aşılar ücretsiz
Bakanlık, BCG (verem), çocuk felci, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib) ve hepatit B aşılarının tamamının sağlık ocakları ile ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığını belirtti.
Açıklamada, ”Bakanlık olarak, bebek ve çocuklar için uyguladığımız aşılama takvimine göre, aileler bebekleri doğar doğmaz hepatit B, iki ay dolunca BCG (verem), difteri- boğmaca-tetanoz karma aşısı, hemofilus influenza tip b (hib), ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, üç ve dört ay dolunca, hemofilus influenza tip b (hib), difteri-boğmaca-tetanoz karma ile ağızdan çocuk felci aşısı, dokuz ay dolunca hepatit B, 12′nci ayda, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, 16-18 ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısı ile ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir denildi.
Okul dönemi çocuklar için de ilköğretim birinci sınıfta ‘erişkin tipi difteri dozu’ içeren tetanoz-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık-kızamıkçık-kabakulak kombine aşısı, ilköğretim sekizinci sınıfta öğrenim gören çocuklar için yine erişkin tipi difteri dozu içeren tetanoz difteri aşısı ile kızamıkçık ve hepatit B aşıları uygulanıyor.
CNN
http://www.haberturk.com/haber.asp?id=1681&cat=220&dt=2006/10/01