Yararları: Boyun ve omuz kaslarını rahatlatır ve dizin arkasındaki kirişleri esnetir. Bedenin tamamını güçlendirir. UYARILAR: Yüksek tansiyonunuz varsa bu duruşu yapmaktan kaçının. Hamileliğinizin son üç aylık döneminde baş aşağı duruşları yapmayın.
Metot: Ellerinizin ve dizlerinizin üzerinde durun. Parmaklarınız açık ve orta parmaklarınız birbirine paralel duracak şekilde ellerinizi doğrudan omuzlarınızın altına yerleştirin. Dizlerinizin kalçalarınızla tam olarak aynı hizada ve ayaklarınızın birbirlerine paralel durduğundan emin olun. Ayak parmaklarınızı altınıza kıvırın ve göbek deliğinizi yere doğru düşürürken nefes alın. Nefes verirken kendinizi ellerinizle geriye iterek kuyruksokumunuzu tavana doğru kaldırın. Bacaklarınızı düzleştirin ve topuklarınızı yere indirin . Düzenli aralıklarla ve sakin bir şekilde nefes aldığınızdan emin olun. Rahat ettiğiniz sürece pozisyonunuzu koruyun. Eğer yoga konusunda yeniysenîz, bunu söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu göreceksiniz. Ancak bu duruş eninde sonunda son derece rahatlatıcı bir egzersiz haline gelecektir. Bu yüzden buna alışmak için kendinize biraz zaman verin.
Eğer dizinizin arkasındaki kirişler gerginse, o zaman nefes alın ve sağ dizinizi olabildiğince düzleştirerek uzatın (mümkünse, topuğunuzu yerden kaldırmadan) ve sol dizinizi bükün. Nefes verirken sağ dizinizi bükün ve sol dizinizi düzleştirerek uzatın. Büktüğünüz ve uzatarak esnettiğiniz bacaklarınızı sırasıyla değiştirmeye devam edin. Bu duruşu sonlandırmak için dizlerinizi bükün, kalçalarınızı topuklarınızın üzerine yerleştirin ve alnınızı yere veya yumruk haline getirdiğiniz ellerinizin üzerine koyarak dinlendirin.
Karşıt-duruş: Çocuk Pozu
Çeşitleme
Kedi Esnemesi pozisyonuna girin. Nefes alın ve göbeğinizi indirirken başınızı ve kuyruk sokumunuzu kaldırın. Sırtınızı kavis yapın ve nefes verin. Nefes alın, ayak parmaklarınızı ayağınızın altına doğru kıvırırken, göbeğinizi indirin ve başınızı ve kuyruk sokumunuzu kaldırın. Nefes verirken dizlerinizi yerden kaldırın ve Aşağı Bakan Köpek Duruşu pozisyonuna geçin. Tam bir nefes alış-verişi boyunca bu duruşunuzu koruyun. Bir sonraki nefes alışınızda Kedi Eslemesi pozisyonuna girin ve aynı hareketleri tekrar edin. Bedeniniz nefesinizle ritmik bir uyum içinde hareket etmelidir. Tüm bu sıralamayı üçe kadar sayarak gerçekleştirebilirsiniz. Kedi Esnemesi pozisyonundaki ilk nefes almayı bir, nefes vermeyi iki ve nefes almayı üç olarak kabul edin. Nefes vererek Köpek Duruşu pozisyonuna geçişi bir, nefes alışı (Köpek Duruşu pozisyonunu korurken) iki ve nefes verişi (hâlâ Köpek Duruşu pozisyonunu korurken) üç olarak düşünün. Böylelikle hareketin ritmini daha kolay anlayabilirsiniz.