Göz alerjisi nedir?
Çevreden veya vücuttan kaynaklanan nedenlerle göz kapaklarında ve gözün beyaz kısmında kızarıklık ve şişlik olması durumudur.
Nedenleri nelerdir?
Çevreden kaynaklanan nedenlerin başında, bahar aylarında havada uçuşan polenler ve güneş gelir. Bunun dışında, makyaj malzemeleri, kremler, göz damlaları, çevrede bulunan kimyasal veya boyalı maddeler de alerji yapabilir.
Vücuttan kaynaklanan nedenler ise, çeşitli yiyecekler ve alerjiye yatkın bir yapıya sahip olmaktır.
Bahar nezlesi nedir?
Bahar aylarında ağaçların ve çiçeklerin birbirlerine gönderdikleri polenler, yapısı eğilimli kişilerde gözlerde kızarıklık, sulanma ve şişlik şeklinde alerjik durum yaratabilir. Özellikle bahar aylarında olması nedeniyle “bahar nezlesi” denilen bu durum, kuru mevsimlerde polenlerin toprağa veya diğer bitkilere ulaşamayıp havada dolaşmaya devam etmesi durumunda, bahar ayları dışında da görülebilir.
Bahar nezlesi kimlerde görülür ve belirtileri nelerdir?
Genellikle çocuklarda görülür, ergenlikle beraber azalır ama yok olmayabilir.
Belirtileri gözlerde pembemsi kızarıklık, kapaklar ve gözün beyaz kısmında şişliktir. Sulanma ve kaşıntı rahatsız edici olabilir. Görme kaybı veya sarı çapaklanma olmaz. Sulanmayla beraber burunda akıntı ve hapşırık da duruma eşlik edebilir.
Bahar nezlesi nasıl tedavi edilir?
Alerji için geliştirilmiş göz damlalarının bahar başlar başlamaz kullanılmaya başlanması ve doktorun önerisine göre uzun süre kullanılması gerekir. Eğer doktorunuz kortizonlu damlalar da önerirse, bunların ancak doktor kontrolünde ve kısıtlı süre kullanılması gerektiğini, aklınızdan çıkarmayın. Daha uzun süre veya gelişigüzel kullanım göz tansiyonunu kalıcı olarak yükseltebilir ve göz tansiyonu hastalığına yol açabilir.
Ek olarak güneş gözlüğü ve şapka kullanmak, polenleri ve güneşi engellemek açısından çok yararlıdır. Bazen, ağızdan da alerji önleyici ilaç kullanmak gerekebilir.
Bahar nezlesinde nelere dikkat etmek gerekir?
Gözdeki alerji bazen o düzeyde olur ki gözün ön kısmına zarar verebilir. İş o noktaya gelmeden tedaviye başlanmalıdır.
Kaşıntı fazla olduğunda devamlı gözü kaşımak, mikrop kapmasına neden olabilir. Tedavi bu açıdan da gereklidir.
Uzun süreli kortizon kullanımı son derece tehlikelidir. Göz tansiyonu hastalığına yol açıp, geri dönülmez görme kaybı yapabilir. Ancak doktor kontrolünde ve kısıtlı süre kullanılabilir.
Şapka ve güneş gözlüğü çok yararlıdır.
Bahar nezlesi nasıl önlenebilir?
Güneş gözlüğü, şapka kullanımı önleyici olabilir. Ancak bahar nezlesi yapısal bir durum olduğu için, alerji damlalarının baharın ilk günlerinden itibaren düzenli olarak kullanımı da önlem olarak kabul edilir.