Besin analizi tablolarında kalori yerine ağırlığı kullanmak, birçok yiyeceğin besinsel olarak ne kadar yetersiz olduğunu gizlemeye yarayan bir araca dönüşmüştür. ABD Tarım Bölümü’nün (USDA) rolü orijinal olarak hayvansal tarım endüstrisinin ürünlerini desteklemektir. Elli yıl kadar önce USDA, güya temel gıdalar olan dört grup yiyeceği desteklemeye başlamıştır; et ve süt ürünleri bu listenin birinci ve ikinci sırasında bulunuyordu. Et ve süt ürünleri endüstrisi tarafından finanse edilen ve et ve süt ürünleri endüstrisi tarafından maaşları ödenen beslenme uzmanları tarafından desteklenen bu reklam kampanyası, bilimi göz ardı etmiştir.
Bu programa “dört yiyecek yalanı” demek daha doğru olabilirdi. Amerika’daki bütün okullarda, hayvansal protein, yağ ve kolesterolle yüklü bir diyeti savunan posterlerle bu bilgi herkese öğretilmiştir. Bu programın sonuçları birden fazla şekilde dramatiktir. Amerikalılar gittikçe daha çok hayvansal ürün yemeye başlamışlardır. Bu kampanya tarihteki en hızlı kanser salgınının başlamasına ve daha önce duyulmamış seviyelerdeki kalp krizi oranlarına neden olmuştur.
Amerikalıların yiyeceklerle intihar ettiğine dair göz ardı edilemez kanıtlara rağmen USDA yıllar boyunca kolesterol ve diyetsel yağ tavsiyelerini azaltmaya karşı direndi. Yoğun politik baskı, lobiciler ve para değişime giden yolu tıkadı.
Yiyeceklerin besin analizlerini kalori yerine ağırlığa göre yapmak, diyetteki aşırı kalorileri, kolesterolü ve doymuş yağı korumanın harika bir yöntemi haline geldi; bu, obezite, kalp hastalığı ve kanser salgınına sahip bir toplum yaratmak için mükemmel bir stratejidir. Amerika’yı yok etmek isteyen dışarıdaki bir düşman bile daha etkili ve sinsi bir silah kullanamazdı. Bu programın bizim yöneticilerimiz tarafından geliştirilmesi, bizim vergi için ödediğimiz dolarlarla desteklenmesi ve kamu için faydalı olduğu söylenerek haklı çıkarılması ne kadar ironiktir.
Günümüzde insan sağlığı ve diyet hakkında yapılan bir sürü çalışmayı da içeren bütün bilimsel veriler düşünüldüğünde, insanların hangi gıdaları yiyeceklerini ve bunun nedenlerini bilmeleri gerektiğini düşünüyorsunuz. Ama hala pek çok kişinin kafası karışıktır. Neden?
Problemin bir kısmı, çoğumuzun, özellikle kişisel alışkanlık ve aile geleneklerini ilgilendiren konularda değişiklik yapmakta yavaş davranmasıdır. Çoğu kişi değişiklikten hoşlanmaz. Aşina oldukları durumlarda kendilerini daha rahat hisseder ve uzun süredir inandıkları, ama yanlış olan bilgilere takılı kalırlar. Beslenmeyle ilgili bilgilerin artmasına rağmen, bunların çoğu birbiriyle çelişkilidir ve sadece daha çok kafa karışıklığına neden olmaktadırlar.
Hükümet, süt ürünleri, sığır ve dana eti endüstrilerini desteklemek için 20 milyar doların üstünde para harcamaktadır.22 Bu para, ineklerini besleyecekleri ekinlerin maliyetini suni olarak azaltmak üzere çiftçilere verilir; böylece, süt ürünleri, kümes hayvanları ve et için ödeyeceğimiz fiyatın azaltılmasına yardım edilir. İnsan tüketimi için yetiştirilen sebze ve meyveler, USDA’mn fiyat desteklemelerinden tamamen hariç tutulmaktadırlar.
Bir yandan pahalı, hastalığa neden olan yiyeceklerin üretilmesini desteklemek için milyarlarca dolar vergi ödüyoruz. Diğer yandan, aşırı kilolu nüfusumuz bu hastalığa neden olan yiyeceklerden çok fazla tükettiği için çok yüksek tıbbi faturalar ödüyoruz. Vergilerimiz, toplumumuzu daha hasta hale getirecek ve sağlık sigortası masraflarımızı artıracak şekilde harcanmaktadır.