Sidney’de düzenlenen ve konusu uyku olan bir sağlık konferansında konuşan diyet uzmanları, uyku süresi ile obez olma riski arasında güçlü bir bağlantı olduğunu belirttiler.
Konferansta konuşan bilim adamları, gecede 4 saatten az uyuyanların 7 ile 9 saat uyuyanlara göre daha yüksek bir risk altında olduğunu kaydettiler.
Konferansta 5 saat uyuyanların obez olma riskinin yüzde 50 iken, altı saat uyuyanların riskinin yüzde 23 oranında olduğu bildirildi.
Columbia Üniversitesi St Luke’s-Roosevelt Hastanesi’nden Dr. Steven Heymsfield, “Belki insanların daha fazla uyumasını sağlayarak kilo vermelerini kolaylaştırabiliriz” derken, Kolombiya Salgın Hastalıklar Uzmanı James Gangwisch ile Heymsfield’ın birlikte yürüttükleri bu araştırma, bu hafta Kuzey Amerikan Birliği Obezite Çalışmaları toplantısında sunulacak.
İkili, 1980′lerde ABD Hükümeti’nin yaptığı Ulusal Sağlık ve Beslenme İncelemesi’nden aldıkları verileri kullandı.
Dr. Gangwisch, “İnsanlar dinlendiklerinde daha az kalori yakarlar bu yüzden uyumanın kilo alımını ve obeziteyi engelleyeceği söylemek mantıksız görülebilir. Ancak uyumadıklarında daha çok yemek yerler. Vücudun yiyecek isteme devrelerini etkileyen kronik uyku ihtiyacı obezite risklerini farklılaştıran etken olabilir” dedi.
Uzmanlara göre uyku ihtiyacı iştahı bastıran ve vücut yeterli besini aldığında beyni etkilediği düşünülen kan proteini leptinin oranını düşürüyor.
Sydney’de uyku eksikliği konferansında konuşan Stockholm Karolinska Enstitüsü’nden Prof. Torbjorn Akerstedt ise, vardiyalı çalışanlarda uyku kalitesinin düştüğünü ve kalp hastalıkları gibi rahatsızlıkların çoğaldığını belirtti.